Otok na kojem muškarci – nestaju

cats

Na prvi pogled otok Isla de Providencia izgleda poput komadića raja – smaragdne vode i palme koje se njišu na toplom povjetarcu, daleko od mase turista koja opsjeda Karibe.

Iako je otok već jako dugo sastavni dio Kolumbije teško da ćete čuti nekoga od 6000 stanovnika da se deklarira kao Kolumbijac. Dugo je otok bio pošteđen narkotrafikanstva koje prožima Kolumbiju. Na ulicama otoka nema oružja, tjelesnih čuvara niti bilo kakvih drugih naznaka prisutnosti narko bossova.

Ipak, problem postoji. Možda jest ispod površine, ali u svakom slučaju postoji. ‘Gubimo ljude. Prema mom istraživanju najmanje 800 muškaraca je ili vani u zatvorima ili je jednostavno nestalo’, kaže jedan otočanin.

Činjenica je da Isla de Providencia nije mogao zauvijek ostati imun na ono što se događa u Kolumbiji te su narko trafikanti otkrili da su otočani izvrsni pomorci koji najbolje poznaju Karibe.

‘Otočani poznaju ocean bolje od bilo koga pa su ih zaposlili da voze glisere narko trafikanata’, kaže izvor za BBC. Ako uspješno prevezu drogu do odredišta zarade i po nekoliko tisuća dolara. Ako ih uhvate – završe u zatvoru.

‘Ovo pogađa većinu obitelji na otoku na ovaj ili onaj način. Gubimo svoje dečke’, rekla je jedna majka čiji je sin uhićen u Mississippiju.

Mladići prihvaćaju poslove prijevoza narkotika jer nemaju posla i to im je jedan od rijetkih načina zarade. Kažu kako imaju tri opcije – uspjeti, biti uhićen ili biti ubijen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *