Čović: Želimo ekonomski i socijalno stabilizirati BiH

covic_fena

U Mostaru je danas s radom započela prva znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Oblikovanje i tehnologije arhitektonskih otvora“.

Dvodnevnu konferenciju otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je ujedno i visoki pokrovitelj ovog događaja. Otvarajući skup, Čović je podsjetio na opredjeljenje BiH ka euroatlantskim integracijama, s naglaskom na europski put BiH.

– Želja nam je ekonomski i socijalno stabilizirati BiH što je izuzetno težak zadatak, kazao je Čović, kazavši kako mu je želja da mladi svoju budućnost grade u BiH, a ne da odlaze izvan zemlje.

– U naredne tri godine razmišljamo da povučemo tri milijarde eura iz europskih fondova u BiH. To može biti i mnogo više, međutim trebamo naš reformski korak vjerodostojno prezentirati međunarodnim institucijama. Ako to uspijemo, siguran sam da će čak 90 posto onoga što proizvedete biti na europskom tržištu, poručio je Čović sudionicima skupa.

Pozvao ih da je budu partner vlasti u kreiranju zakonskih okvira te im poručio da se „ne umore ako naiđu na zatvorena vrata određenih razina vlasti“.

– Plan nam je u Federaciji BiH otvoriti deset tisuća radnih mjesta, i bilo bi suludo otvarati ta mjesta u sustavu državnog instrumentarija, bilo da govorimo o javnim poduzećima i državom aparatu. Želja nam je, normalno, da vi taj novac povučete kako bi zaposlili osobe koje prvi put traže zaposlenje, poručio je Čović, javlja Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako mu je želja i da se kroz zaključke s ove konferencije pošalje jasna poruka da jednostavno treba ići uz korak s europskim standardima i vrijednostima, te da se sluša glas gospodarstvenika.

Naida Memić, direktorica marketinške agencije „Sfera” d.o.o. , koja je organizator ove konferencije, kazala je kako je svrha dvodnevnog skupa razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.

– Svrha ove konferencije je upoznati sudionike s mogućnostima dobivanja nepovratnih sredstava iz EU, s novitetima proizvodnje fasada i aluminijskih profila te s novitetima u staklu i europskom načinu ugradnje, pojasnila je Memić.

Između ostalih, nazočnima na skupu obratili su se dekan Građevinskog fakulteta Banja Luka Milenko Stanković i Jasmina Katica u ime Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Partner u organizaciji Konferencije je Građevinski fakultet Univerziteta iz Banja Luke i Udruženje poduzetnika LiNK Mostar. Generalni sponzor je Tvrtka Feal d.o.o. Široki Brijeg. Konferencija se sastoji iz dva dijela: prezentacije znanstvenih i stručnih radova u prvom dijelu te prezentacije suvremenih tehnologija i proizvoda u domenu proizvodnje i dizajna prozora i vrata.

Na Konferenciji sudjeluju i poznate tvrtke kao što su “Profine”, “Europrofil”, “Aluplast”, “Salamander” i “Inautic”, a svoj dolazak je prijavilo oko 400 vlasnika srednjih i malih poduzeća koja najvećim dijelom rade na području zapadne Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *